Huono Itsetunto

Mitä on huono itsetunto? Miten sen voi nujertaa ja saada hyvä itsetunto?

Mitä on hyvä itsetunto?

Mitäs jos aletaan tuosta kielteisestä. Kielteisestä on hyvä aina aloittaa, voi sitten lopuksi nousta positiivisuuden vuorelle ja jää hyvä maku…

Huono tai heikko itsetunto on niin yleinen, että jos olisin saanut euron jokaisesta potilaasta joka on hoitooni hakeutunut jonkin muun vaivan takia, esimerkiksi paniikkihäiriön, sosiaalisen jännittämisen, esiintymispelon, masennuksen…ja niin päin poispäin, mutta jonka ongelman ydin on kuitenkin huono itsetunto, niin olisin, jos en nyt miljonääri, niin ainakin varakas, eikä minun enää tarvitsisi kirjoitella näitä juttuja siinä toivossa, että joku hoksaa kuinka hyvä psykoterapeutti olen, ja tilaa terapia-aikaa… 🙂

Se, mitä tarkoitan sanoa, on, että huono itsetunto on minun kokemukseni mukaan lähes aina mukana kuvassa kun joku kärsii jostakin elämää rajoittavasta ahdistus – tai mielialaongelmasta.

Jos sinulla on heikko itsetunto, niin tiedät tämän katkerasta kokemuksesta:

Koulussa tai työssä et yritä mitään uutta tai haastavaa tai mielenkiintoista, et avaa suutasi ehdotukselle, et vaadi mitään…koska takaraivossasi ’tiedät’ (lue: ajattelet), että olet huonompi kuin muut, toiset osaavat paremmin, ja silloin on parempi olla yrittämättä mitään vaikeaa…jää kuitenkin natinkiin ja kaikki huomaavat kuinka surkea oletkaan…Joten, vaikka näin et koskaan saavuta mitään mielenkiintoista, on kuitenkin turvallisinta olla taustalla, seinäkukkanen.

Tai toisaalta jos sinä kärsit heikosta itsetunnosta, niin strategiasi sattaa olla aivan päivastainen: ryntäät kuin hullu haasteesta toiseen, olet aina suuna päänä ja porukan klowni tai se, joka aina hoitaa kaiken. Sinuun voi aina luottaa, sinä teet aina sen mitä muut, nuo vetelykset eivät vaivaudu. Vaikka se merkitsisi sitä, että nukut vain joka toinen yö tunnin silloin, toisen tällöin, niin sinä juma…uta! hoidat niin, että asiat rullaavat ja kaikilla on hauskaa…Eli olet täydellinen!

Olet täydellinen, koska muuten kaamein, syvin pelkosi paljastuu itsellesi ja muille: Olet epäonnistuja. Olet huonompi kuin muut. Niin kauan kuin olet täydellinen, itsetuntosi on OK ja pärjäät itsesi kanssa, koska muut antavat positiivisen tuomion…

Huono itsetunto voi tosiaankin saada äärimmäisiä muotoja. Pärjäämisstrategiana voi olla se, että ei tee mitään, tai tekee kaiken…

Voit hyvin kuvitella, mihin kumpi tahansa reitti johtaa. Jos et koskaan tee mitään pelosta, että paljastut huonoksi, niin masennut. Olet vahvistanut itsellesi sen, mitä pelkäsitkin: olet surkea. Tai jos päädyt toiseen strategiaan; aina vouhkaat joka paikassa, niin lopulta väsyt, petyt ja masennut. Sitä paitsi jokainen vihaa sinua. Jos aina koetat olla täydellinen, niin huomaat katkerasti, että olet kaukana siitä, ja vaikka olisitkin, niin kukaan ei oikein osaa sitä arvostaa, saattavat jopa olla kateita…ja sinä masennut.

Jos aina koetat varmistaa, että kaikki menee ilman ylläreitä ja epäonnistumisia, niin ahdistut…

Huono itsetunto todellakin panee meidät tekemään kaikenlaista tarpeetonta, tai sitten se lamauttaa. Joka tapauksessa seurauksena on se, että et elä elämääsi, vaan joko olet piilossa häkissä, tai sitten elät klownina esiintyen jonakin muuna kuin mitä todella olet.

Aion kirjoitella hiukan, rennosti vain,  (en yritä olla täydellinen!) joitakin juttuja ja vinkkejä tästä aiheesta. Pistä ihmeessä kommentteja ja vinkkejä sinäkin.

Pitkäaikainen haaveeni, jota ehkä alan pyrkiä toteuttamaan, on, että kirjoitan kokonaisen kirjan aiheesta: Miten voitan huonon itsetunnon – ja miten saavutan terveen itsetunnon.

Mutta toistaiseksi pistän vain  näitä juttuja. Parasta näissä on se, kun sinä lukijani vastaat ja kommentoit ja ehdotat tai kyselet. Silloin minä reagoin ja opin uutta joka kerta.

Joten kirjoitellaan itsetunnosta, huonosta ja hyvästä!

Ari

18 Comments

 • Heidi

  Reply Reply October 8, 2014

  Olen aina kärsinyt huonosta itsetunnosta. Aina ajatuksissa on, että mitä ihmiset ajattelevat pukeutumisestani, ulkonäöstäni, tekemisistäni jne. On vaikea hyväksyä itseään sellaisena kuin on. Esim. vaikka ei hirveesti ole ylipainoa, niin silti on aina pitänyt yrittää laihduttaa,jotta näyttäisi “paremmalta”. Sinun paniikkiohjelman kautta olen saanut hieman itsetuntoa kohotettua. En enää nykyään ajattele läheskään niin paljon, mitä ihmiset ajattelevat minusta, kuin ennen. Pukeudun niin kuin itse haluan ja olen tyytyväinen siihen. Jos joku katsoo “pitkään” pukeutumistani, niin en enää välitä siitä. Enää en esim. kauppaan lähtiessä katso peiliin, vaan menen sinne sellaisena kuin sillä hetkellä olen. Paniikkikohtaukset ovat huomattavasti vähentyneet. Nyt olen jopa kaksi viikkoa ollu ilman kohtauksia. En pelkää enää niin paljon kuin ennen. Suurin syy paniikkikohtauksiini on ollut se, kun olen päivät yksin lasten kanssa, kun mies käy töissä toisella paikkakunnalla. Pelkään että mitä jos minulle tapahtuu jotain ja sit lapset ovat keskenään, eivätkä osaa hakea apua mistään. Se on ollut todella piinaavaakin välillä. Mutta nyt toivon että pelkoni pian väistyvät kokonaan ja saisin jatkaa normaalia elämää.

  • Ari

   Reply Reply October 8, 2014

   Hei Heidi,

   Hauska kuulla, että olet saanut paniikkikurssin avulla kohennettua itsetuntoasikin, vaikka kurssi ei varsinaisesti itsetuntoon keskitykään. Mutta toki monelle jo se, että pelkää paniikkia vähemmän ja saa vähemmän kohtauksia, kohottaa itseluottamusta ja pikkuhiljaa myös itsetuntoa.

   Hienoa, että voit mennä kauppaan jne sellaisena kuin olet, ja jos joku katsoo pitkään, niin kenen ongelma se on? Ei ainakaan sinun. Ole sinä vain tyytyväinen itseesi.

   Tuo murehtimistaipumuksesi silloin kun olet yksin lasten kanssa saattaa olla oma juttunsa mistä voi olla työläs päästä eroon. Mutta siinäkin auttaa paljon se, jos saat kohennettua itseluottamustasi ja itsetuntoasi sen lisäksi, että et enää pelkää sitä paniikkia.

   Pistän sinullekin vinkin tähän, että aion pistää lähiviikkoina tarjouksen Skypen kautta annettavasta yksilöterapiasta joillekin lukijoilleni. Itsetunto-ongelmat ovat yksi ongelma johon tarjoan yksilöapua, mutta otan hoitooni vain 5 uutta, joten kannattaa seurata emailia ja vastata melko pian jos sen viestin saat, ja jos haluat kokeilla. Hoidot avautuvat Marraskuussa.

   Terkuin

   Ari

 • Pia

  Reply Reply October 8, 2014

  Tästä todella tunnistan itseni. Huono itsetuntoni toimii molemmilla mainitsemillasi tavoilla. Kaikenlainen asioiden aloittaminen useimmissa tapauksissa jää tekemättä ja pakolliset asiat lykkääntyy sinne viime tinkaan. Tai jos saankin aloitettua niin harvemmin tulee vietyä mitään loppuun asti, koska työn jälki ei ole niin täydellistä, kuin haluan se olevan. Olen myös hoitanut hyvinkin tunnollisesti muiden asioita, joista ei ole minulle mitään iloa saatika hyötyä. Nyt kun olen alkanut karsimaan itselleni hyödyttömiä asioita elämästäni niin on alkanut nousta esiin suoranainen kauhu, että mihin minä sen kaiken vapautuneen ajan käytän. Koen itseni suorastaan kyvyttömäksi, kun ajattelenkin vastuun ottamista omasta henkilökohtaisesta elämästä vaikka töissä tai muissa turhanpäiväisissä asioissa mitkään uudetkaan asiat eivät vaadi mitään suuria ponnistuksia tai aiheuta suurempaa ahdistusta. Ongelmani useimmiten aiheuttaa ikävän ihmisen/ihmisten (joka ei ole ollut elämässäni vuosiin) ääni pääni sisällä. Aiemmin niiden äänien kanssa tuli tapeltua, taisteltua niitä vastaan mikä ihan yhtä kuluttavaa kuin aikoinaan niiden ihmisten kanssa eläminenkin.

  Pari viikkoa sitten löysin ipadistani sanelimen. Aloin sanella itselleni kielteisiä ajatuksia korvaavia asioita, ensin ne oli muodossa minä uskallan tai pystyn. Joka päivä keksin korvaavia lauseita lisää ja parissa päivässä lauseet muuttuivat muotoon Minä olen tai että jonkun ikävän ihmisen vaikutusvalta on poissa. Alkuunsa lauseet olivat hyvinkin sekalaisia, mutta nyt niitä on jo niin paljon, että pystyn muodostamaan niistä eri aihealueita koskevia saneluja. Edelleen olen eri mieltä saneluideni kanssa ja siksi niitä kuunnellessani katselen televisiota tai luen kirjaa, etten miettisi mitä niissä on vikana. Jokin vaikutus saneluilla näyttäisi olevan sillä olen nähnyt unia aikakausista elämässäni jotka aiemmin eivät ole tulleet uniini ja ovat muutenkin olleet hieman pimennossa.

  Vuosien varrella on tullut kokeiltua jos jonkin moista konstia erilaisten mielenterveydellisten ongelmieni kanssa ja olen huomannut, että yksinkertaisimmat asiat, jotka tuntuvat ihan hel****n tyhmältä toimii kaikkein parhaiten. Tämän hetkinen tavoitteeni on neutralisoida kielteiset ajatukseni, sillä nähdäkseni neutraali on huomattavasti positiivisempi kuin negatiivinen vaikkei se varsinaisesti vielä positiivinen olekaan.

  • Ari

   Reply Reply October 8, 2014

   Hei Pia,

   kiitos viestistä.

   Tuo sanelimen käyttä kuulostaa hyvältä kikalta, vaikka ei täysin sinulle vielä toimikaan. Ymmärsinkö siis oikein, että kielteisten ja itsekriittisten ajatusten sijaan sanelet sinne positiivisia vaihtoehtoja siitä, mitä pystyt ja osaat jne?

   Olet kuitenkin saneluiden kansa eri mieltä mikä on tavallista silloin, kun itsekriittiset uskomukset ovat olleet hallitsevina pitkään. Kikka on, että jatkat vain niiden lisäämistä ja kuuntelua. Uskominen ja tunne tulee perässä.

   Mutta jotta tuo kikka toimii, noiden positiivisten lauseiden pitää olla tosia, sellaisia joiden tiedät olevan faktaa, mutta niihin on vain vaikea vielä uskoa. Toistan: uskominen ja tunteminen tulee perässä.

   Käytän itse terapiassa samantapaista menetelmää, mutta vasta sitten kun varsinaiset kielteiset uskomukset, se mitä kutsun ‘henkiseksi murskaamoksi’ on käsitelty ja kyseenalaistettu. Eli ensiksi kyseenalaistamme (jos voimme) kaikenlaista kielteistä. Keräämme siis faktoja. Sitten alamme keskittyä siihen vääristyneeseen tapaan keskittyä kielteiseen ja jättää huomiomatta kaikki positiivinen. Juuri tuossa jälkimmäisessä vaiheessa yksi menetelmä on positiivisten faktojen tunnistaminen ja niiden toistaminen, siis se, mitä sinä nyt teet sen sanelimen kanssa, jos oikein ymmärsin.

   Onnea vain ja sitkeyttä matkaan…

   T:
   Ari

 • johanna

  Reply Reply October 8, 2014

  Hei! Tuttua tekstiä. Olen itsekin kärsinyt tai kärsin edelleen huonosta itsetunnosta, joka on todella paljon vaikeuttanut elämääni. Ja vaikeuttanut tai jopa aiheuttanut paniikkihäiriöni. Odotan innolla vinkkejä 🙂

  • Ari

   Reply Reply October 8, 2014

   Hei Johanna,

   Pialla oli heti yksi vinkki mitä voi kokeilla, luepa hänen kommenttinsa.

   Ari

 • Sonja

  Reply Reply October 9, 2014

  Moi!

  Onko mahdollista omata samaan aikaan hyvä ja huono itsetunto?. Aina kun näen jonkun upea naisen, joka mielestäni on täydellinen, minulle tulee todella surullinen olo, näen itseni surkeana ja huonompana verrattuna häneen. Olen kateellinen enkä näe itsessäni mitään hyvää.
  Tiedän, että minussa on paljonkin hyvää, mutta tällaisissa tilanteissa kaikkia sellaiset ajatukset katoavat. Muutoin saatan pitää itseäni kauniina ja hyvänä ihmisenä. Onko tämä sitä huonoa itsetuntoa ja mitä sille voisi tehdä?

  • Ari

   Reply Reply October 11, 2014

   Hei Sonja,

   kyllä on aivan mahdollista ja tavallistakin jopa, että sinulla on hyvä itsetunto aina niin kauan kuin ‘elämänsääntösi’ itsellesi ovat toteutuneena. Mutta kun sääntösi rikkoutuvat, niin sinulle aukenee se mitä alitajuisesti olet pelännyt: olet jotenkin huonompi tai tuomittavampi kuin toiset…

   Todellisuudessa kyseessä on kuitenkin vain piilossa oleva heikko itsetunto, vaikka pinnalliseti olet ajatellut, että itsetuntosi on OK.

   Huonon itsetunnon voittamiseksi usein tarvitaan jonkin verran apua jotta ne ns. ‘säännöt’ joista mainitsin edellä, voidaan muuttaa terveellisemmiksi, samoin kuin sellaiset mielen ytimessä olevat kielteiset ajatukset itsestä – joita ne elämänsäännöt muka suojelevat. Sääntö voi olla tämäntapainen: ‘olen ihan kaunis ja koska olen kaunis, olen hyväksyttävä…’ jne. Mutta sitten kun esimerkiksi kuvaan astuu joku joka näyttääkin oikein kauniilta, niin sääntö rikkoutuu: ‘en olekaan kaunis, tuo on kaunis…’ jolloin ovi aukenee pelätylle asialle ja ajatukselle itsestä (se ajatus on usein haudattuna, eikä siis tietoisuudessa…tuntuu, että itsetunto on OK, vaikka se ei oikeasti olekaan).

   Itsetuntoa voi kohentaa oppimaalla ajatelemaan itsestä myönteisemmin ja ilman sellaisia rajoittavia pakollisia ‘sääntöjä’. Tämä voi onnistua itsehoidolla, jokun toisen tuella tai kognitiivisella terapialla. Kognitiivisella terapialla voitetaan noita kielteisiä ajatuksia, lopetetaan itsekriittinen ajattelu, muokataan ja vaihdetaan niitä ytimessä olevia pelkoja ja uskomuksia ja keskitytään huomaamaan positiivista itsessä.

   Terkuin

   Ari

 • Santtu

  Reply Reply October 10, 2014

  Terveisiä täältä lämmöstä!
  Aivan mahtavaa, että täällä toimii netti hotellissa ja toimiikin muuten lähes yhtä hyvin kuin kotona! Saan lueskella näitä juttuja ja vahvistua.
  On ollut haastavaa paniikkihäiriön kanssa. Ehkä vähän liian aikaisin ajattelin, että tämähän menee hyvin kun matka meni niin hyvin. Lentokentällä meni kaikki hyvin, lentokoneessa meni kaikki hyvin ja vielä täälläkin päässä kentällä meni kaikki hyvin. Mutta heti kun päästiin perille hotelliin, paniikki alkoi nostaa päätään ja jouduin parin tunnin yöunien jälkeen TODELLA psyykkaamaan itseäni, etten joutunut vallan paniikin pauloihin. Mutta niin onnellinen olen siitä, että minulla nyt kuitenkin on “aseita” tämän kanssa pärjäämiseen! Aijon yrittää nauttia tästä lomasta niin paljon kuin mahdollista ja toivon onnistumisen kokemuksia! Tänä aamuna oli ensimmäinen onnistuminen kun sain syötyä aamupalaa hotellin ruokasalissa vaikka kaikki julkinen syöminen on minulle lähes mahdotonta. ( söin yhden sämpylän ja pari kurkkua sekä mehua, se oli taisteluvoitto minulle vaikka saattoi näyttää naurettavalta muiden silmissä. )

  Mitä itsetuntoon tulee, taitaa olla omakin itsetunto aika heikolla tolalla. Luotan itseeni ja tekemisiini yllättävän vähän, liian helposti tukeudun läheisiini tilanteessa kuin tilanteessa.

  Mutta sellaisia kuulumisia täältä helteestä! 🙂

  • Ari

   Reply Reply October 11, 2014

   Hei Santtu,

   kiitos helleterveisistä!

   Sinulla on siis onnistumisen kokemuksia!

   Mistä johtuu, että sait noita komemuksia?…

   …Muistuta itsellesi, että sait ne kokemukset siksi, että menit sinne ruokasaliin!- siitä huolimatta, että tuntui vaikealta – ja söit julkisella paikalla, mikä on ollut sinulle mahdotonta. Olet itse voittanut osan pelostasi siksi, että olet kohdannut pelkosi ja tehnyt sellaista mitä vaistosi on kieltanyt sinua tekemästä. Se on todellista rohkeutta.
   Syöminen julkisella paikalla voi näyttää jostakusta triviaalilta jutulta, mutta kun se on ollut sinulle pelottava kokemus, niin sen voittaminen on aivan sama kuin jollekulle toiselle jokin ‘isompi juttu’…kyseessä ei ole haasteen sisältö, vaan se, miten vaikeana haasteen koet, ja kun teet sen pelosta huolimatta, niin se on pelon voittamista…siis todellista rohkeutta. jatka vain samaa pikku askelin, mutta älä vaadi itseltäsi pelkkiä ‘onnistumisia’, vaan hyväksy myös heikkous itsessäsi… Pikkuhiljaa pääset pelosta ja paniikista kokonaan.

   hauskaa lomaa, olen hiukan kade, täällä sataa…

   Ari

 • sipuli

  Reply Reply December 2, 2014

  Täälläkin tunnistan paljon samaa mitä minulla on!!

 • Hemuli

  Reply Reply January 1, 2015

  Hei,
  jäin vähäksi aikaa tauolle tämän blogin kanssa. Itsetuntoni on ollut aina heikko, siihen asti, kun löysin kasvatusalan, se on ollut sitä olen surkea, huono, epäonnistuja, muita huonompi, punastun ja tärisen luokan edessä, saan poinaystävikseni kaikki muille kelpaamattomat tai kaikille kelpaavat kierroksella olijat jne… Nyt olen sitten ylisuoriutuja, koko ajan teen, pyrin täydellisyyteen ja aika usein tavoitteeni saavutankin, perfektionisti, varsinkin töissä, mutta myös kotona ja vapaa-ajalla….
  huonoa itsentuntoako ja miten sen saa kohtuullistettua….

 • Nancy

  Reply Reply July 6, 2015

  Mulla on paniinki tullu takas tosi pahan(vaik vaikee uskoo et paniikki) 7 viikko rintaa puristanu ja sattunu iha ku infarkti tulis ja ambulanssi soittanu.. Sydäfilmi hyvä vaik tuntuu kauheelt.. Ei pysty tekee mitää..

  • Ari

   Reply Reply July 10, 2015

   Vaikuttaako tama uudelleen koettu paniikki itsetuntoosi pahasti? Mita tarkoitat, etta ei pysty tekeaan mitaan? Paniikki ja sen pelko panee paulan, mutta se paula on oma pelko…mutta pystytko todellisuudessa tekemaan, jos vain uskallat? Lopuksi: miten olet ennen paassyt paniikista eroon?

   Rohkeutta vaan Nancy. Kukaan ei ole viela kuollut panikkiin, niin hirvealta kuin se tuntuukin (nimim: itsekin kokenut)

   Ota niin rennosti kuin voit,

   Ari

 • Huono itsetunto?

  Reply Reply February 19, 2019

  Moi. Voiko heikkoon itsetuntoon liittyä sellaista että luulen että muut ihmiset nauravat minulle? Esimerkiksi tänään koulussa eräät luokkalaiseni katsoivat tietokoneelta jotain ja ajattelin että katsovatko he vaikkapa minun instagram kuviani ja nauravat niille, (naurun jälkeen yksi heistä vilkaisi minua). En siis tosiaan ole varma nauravatko he minulle mutta ajattelen usein niin. Päätin sitten googlata että “luulen että minulle nauretaan”, noh niin kuin arvasin niin sieltähän tuli artikkeleja skitsofreniasta yms. Säikähdin tietenkin ja psykoosin pelko kasvoi taas. Nyt mietin onko tämä nyt sitten psykoosia vai heikkoa itsetuntoa. Jos viitsit niin voisitko myös kertoa että ymmärtääkö psykoosiin menevä ihminen menevänsä psykoosiin ja huomaako hän ajatustensa outouden yms.

  • Ari

   Reply Reply February 19, 2019

   Hei vaan,

   se, että ajattelet toisten ehkä nauravan sinulle ei tosiaankaan viittaa psykoosiin. Se kuulostaa niinkuin arveletkin, itsetuntokysymykseltä – ja/tai sosiaalisten tilanteiden pelolta. Kannataisi keskustella jonkun luotettavan henkilön kanssa siitä, miksi pelkäät sitä, että sinulle nauretaan, mitä se (muka) merkitsee jos sinulle nauretaan, nauretaanko sinulle todella, vai voiko naureskelulle olla jokin muu syy jne…Eli koeta saada tasapainoinen näkemys sille naureskelulle. Jos pelko on sitkeää, etkä pääse ahdisuksesta yli, saatat hyötyä lyhyestä jaksosta CBT tyyppistä terapiaa – jonka kohdeongelmana olisi varmaankin juuri ainakin tilapäisesti heikentynt itsetunto ja siihen liittyvät huolet ja pelot.

   Otahan rennosti

 • Anne

  Reply Reply April 7, 2019

  Hei Ari!

  Löysin sivustosi muutamia päiviä sitten ja en voi olla enempää kuin kiitollinen, kuinka hyviä neuvoja olen täältä jo saanut. Mutta itse asiaan: Olen kärsinyt huonosta itsetunnosta ala-asteesta lähtien aina tähän päivään saakka. Huono itsetunto on vaikuttanut elämääni etenkin, kun olen sosiaalisissa tilanteissa. Huono itsetuntoni ei johdu lapsuudesta, sillä vietin hyvän ja turvallisen lapsuuden perheeni kanssa, mutta uskon sen johtuneen ainakin osittain parhaasta ystävästäni tässä vuosien varrella. Tutustuimme hyvin nuorina ja olemme siitä asti olleet tosi hyviä ystäviä. Hän on hyvin fiksu ja kypsä ikäisekseen, mutta myös todella pessimistinen sekä kyyninen, kun itse taas olen täysin vastakohta hänestä. Hänen seurassaan olen aina joutunut ns. alistumaan, sillä jo ylä-asteesta lähtien hän alkoi piikittelemään minua käyttäytymiseni, puhetapani sekä persoonallisuuteni takia. Jos esimerkiksi sanon jotain vähän oudosti tai en tajua heti jotakin tiettyä asiaa, hän saattaa sarkastisesti sanoa “Vähänkö söpöä”, ihan kuin olisin lapsi, jota hän hoitaa ja joka ei ymmärrä aikuisten asioista mitään. Tämän vuosia kestäneen piikittelyn, piilokommentoinnin ja ivailun seurauksena en tietenkään koe itseäni hyvänä, arvokkaana ihmisenä, vaan arvottomana luuserina. Minun on hyvin vaikea ottaa tätä asiaa puheeksi parhaan kaverini kanssa, sillä pelkään aiheuttavani riitaa hänen kanssaan. Pelkään muutenkin hyvin paljon olevani erimieltä ihmisten kanssa.

  Tämän johdosta vertailen itseäni aina muihin ihmisiin, en usko mitenkään omiin taitoihini enkä osaa luottaa itseeni, en ymmärrä kuka haluaisi olla ystäväni, olen hyvin tarkka sekä erittäin kriittinen itseäni kohtaan sekä kaikki pienimmätkin virheet ja negatiiviset kommentit otan liian henkilökohtaisesti. Jokainen päivä kulutan itseäni liikaa miettiessä, että mitäköhän tuokin ihminen minusta ajattelee. En osaa olla mitenkään oma itseni.
  Synkimpinä hetkinä olen myös ajatellut, että olisiko elämä parempaa ilman minua ja mitä ihmiset miettisivät minusta kuolemani jälkeen. (Ei kuitenkaan itseaiheutetun kuoleman jälkeen)

  Huono itsetuntoni näkyy sosiaalisissa tilanteissa usein silloin, kun vietän aikaa parhaan kaverini ja muiden kavereitteni kanssa. Saatan helposti ottaa itseeni jotkin pienet vitsit, jotka paras kaverini on minusta kertonut muille, sillä en osaa nauraa itselleni mitenkään. Minusta tuntuu aina kaveriporukassa, että minua ei kunnioiteta ja minun mielipiteeni eivät ole tärkeitä. Haluaisin kovasti hyväksymään itseni sellaisena kuin olen, mutta näissä olosuhteissa se ei näköjään ole mahdollista.

  • Ari

   Reply Reply May 16, 2019

   Hei Anne,

   kuulostaa, etä voisit hyötyä sellaisesta lyhytaikaisesta terapiasta missä voisit tunnistaa miksi olet alkanut ajatella itsestäsi noin kielteisesti. Sitten olisi mahdollista kyseenalaistaa ja muuttaa joitakin ajatuksia itsestä – ja samalla kokeilla rohkeasti toisenlaista käyttäytymistä kaverisuhteissakin – tuon alistumisen sijaan. On kyllä olemassa myös itseapukursseja, mutta kun ongelmana on huono itsetunto, usein aluksi tarvitaan jonkin verran terapeutin apua.

   Kaverisi taitaa olla aika itsekäs tai ainakin ajattelematon. Mutta toisaalta ongelma ei ole kaverisi, vaan sinun tulkitsemisesi siitä mitä ja miten hän reagoi ja sanoo asioita. Tuota tulkitsemista on mahdollista muuttaa.

   Toivotan sinulle rohkeutta olla alistumatta, ja hyvää jatkoa

   Ari

Leave A Response

* Denotes Required Field